З 16 по 20 липня в етнографічному комплексі “Українське село” відбулася “Школа активного громадянина”, яка була організована Донецьким дебатним молодіжним центром і зібрала майже 50 активних молодих людей з різних куточків України. Одними з таких молодих та активних виявились студенти історичного факультету – Филь Євгеній та Фролова Вікторія.

Головним завданням школи було донести до учасників їх можливості щодо реалізації молодіжної політики в Україні на місцевому та державному рівнях; розглядалися способи участі молоді і її взаємодія з різними ланками державного і громадського сектору; окреслювалися шляхи для подальшого саморозвитку і методи, завдяки яким молодь реально може впливати на прийняття рішень. Також школа мала на меті розвинути в учасників лідерські якості і навички командної роботи з малознайомими людьми; вона сприяла налагодженню контактів для продовження співпраці. На відміну від більшості подібних заходів на школі більшою мірою переважала практична частина, що дозволяла реально тренувати отримані знання і швидко аналізувати помилки. Загалом школа стала частиною реалізації проекту “Відповідальна молодь проти корупції”, що проводиться за підтримки організації USAID. Крім нових практичних навичок і досвіду учасники також отримували якісні поради з ефективної комунікації, займалися постійним нетворкінгом, що дало можливість провести дуже продуктивно цей час і навчитися багато чому новому.

Тренери школи дуже чітко поділили кожний день на сесії, де велика і складна тема розподілялася на блоки, і тому її вивчення було найкраще оптимізовано, щоб учасники могли зрозуміти чітко алгоритм і механізми, щоб послуговуватися ними в подальшому. Тематика сесій була такою, як-от:поняття громади, участь молоді, поняття адвокації, дебати тощо.Також не потрібно забувати, що налагодження дієвого діалогу  відбулося за рахунок організаторів і тренерів, які постійно розігрівали інтерес учасників постійними енерджайзерами і тімбілдінгом.

Враження Вікторії:
Школа Активного Громадянина – це реально крутий простір, який змінює твої думки, мислення. Коли я їхала туди, то не розуміла майже половини слів в програмі, а потім ми всі разом розібрали їх зміст, значення. Причому не теоретично, без нудних лекцій. Онлі практика, онлі робота в групах. Ти маєш змогу повчитися у кожної людини, дізнатись щось нове, переступити через себе та, нарешті, підняти руку і сказати свою думку при обговоренні. Атмосфера дуже затишна і привітна, так що раджу всім наступного літа відвідати Школу та відкрити для себе багато цікавого і корисного.

Враження Євгенія:
Це величезний масив до того невідомих знань, це крута команда і тренери, це чудова природа і магазин за кілька кілометрів.Все це і об’єднало молодих лідерів з різних куточків нашої країни для ефективної комунікації, налагодження дружніх стосунків і, звісно, що вивчення таких штук як участь молоді (сходи участі, бар’єри тощо), АДВОКАЦІЯ та дебати. Класні підходи тренерів, постійний тімбілдинг, ненудний матеріал, позитивні учасники і крута атмосфера зробили цю школу незабутньою. Спасибі Олі, Наталі, Юлі і Максиму за старання, знання і досвід на сотку+, спасибі працівникам комплексу ”Українське село”, територія бомба, дуже гарно, тихо, комарів багато, годували файно. І,звісно, що дяка велика всім учасникам і, особливо, тим, хто грав до ранку в мафію.

Share This