Одним із цьогорічних лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка став випускник історичного факультету Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара нині директор Українського наукового інституту Гарвардського університету Сергій Плохій.

Високу державну відзнаку у категорії «публіцистика» доктор історичних наук Сергій Плохій отримав за книгу «Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності».

Сергій Плохій здобув фах історика у Дніпропетровському державному університеті у 1980 році. Науковими керівниками молодого дослідника, який захоплювався історією України XVII—XVIII ст., були професор Юрій Мицик та засновник дніпропетровської джерелознавчої школи Микола Ковальський. Сергій Плохій навчався в аспірантурі ДДУ, у 1983–1992 роках викладав в університеті, де пройшов шлях від викладача до професора, завідувача кафедри та декана. У 1986—1987 роках стажувався у Колумбійському та Гарвардському університетах. Разом з викладачами та аспірантами кафедри загальної історії ДДУ почав дослідження історії німецьких та менонітських поселень на Півдні України. На громадських засадах виконував обов’язки директора Музею університету.

Університетський колектив щиро вітає Сергія Миколайовича з високою нагородою і бажає творчої наснаги для подальшої дослідницької діяльності!

Share This