Маріуполь розташований на півдні Донецької області на березі Азовського моря, у гирлі річки Кальміус. Засновано у 1778 р., статус міста має з 1779 р. Маріуполь посідав                         10 місце за чисельністю населення в Україні. Чисельність населення на 01.01.2021 р. становила 458 533 осіб. Це великий порт і промисловий центр країни.

Маріуполь є символом українського героїзму, незламності, готовності боронити власну землю до кінця, бо це місто є органічною і невід’ємною складовою нашої держави. Так твердить історія Маріуполя, яка розпочалася в XVI ст. з приходом у гирло Кальміуса українських козаків і заснування там зимівників. Пізніше тут виникло українське поселення Домаха − центр Кальміуської паланки Війська Запорозького низового. Пізніше  сюди були насильно депортовані царським урядом із Криму десятки тисяч кримських християн: греків, болгар, вірмен та ін.

Напередодні широкомасштабної агресії російської федерації у місті діяли близько 50 підприємств, продукція яких складала значну частину експорту України. У промисловості Донецької області частка Маріуполя − 37,5 %, в Україні − близько 7 %. Разом з тим це був кліматичний і грязьовий курорт.

З початком російської агресії Маріуполь став одним із ключових міст російсько-українського протистояння. Наразі орки перетворили Маріуполь на пекло. З 1 березня                     2022 р. місто перебуває у блокаді російських окупаційних військ. Кількість загиблих мирних жителів міста становить понад 2,5 тис. осіб. Російські війська блокували доставку гуманітарної допомоги жителям міста та їх евакуацію, незаконно перевозили жителів у росію та ОРДЛО. Весь світ був вражений звірствами московитів, зокрема тим, що авіабомби цілеспрямовано скидали навіть на лікарні та пологовий будинок, на Драматичний театр, де ховалися від обстрілів сотні мирних мешканців міста. Одне з найкрасивіших і найкомфортніших міст України перетворено на руїни.

Бійці 36-тої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського, не зрадивши присяги 2014 р., вийшли  з Криму  і продовжували гідно виконувати завдання щодо оборони України, утримуючи Маріуполь. Їх бомбили з літаків, обстрілювали з артилерії, танків та інших вогневих засобів. З початку війни наші герої у повному оточенні вже 47 діб захищають Маріуполь і стримують 10-тисячне угрупування ворога.

6 березня 2022 р. Указом Президента України Володимира Зеленського Маріуполю присвоєно почесну відзнаку «Місто-герой України». Таким чином відзначено подвиг, масовий героїзм та стійкість громадян, виявлені у захисті міста під час відсічі збройній агресії російської федерації проти України. Загиблих ми не повернемо, але Маріуполь відбудуємо!

                                                                         Доцент кафедри географії Н. М. Дук

Поширено з https://www.dnu.dp.ua/news/4668

Share This